10 goder fra Svelvik i kommunesammenslåingen

I august 2016 ble vi intervjuet av NRK i forbindelse med kommunesammenslåingen med Drammen. Hva kan Svelvik by på i et slik ekteskap? Vi ble bedt om å lage en liste, og med hjelp fra gode Svelvikhjerter endte vi opp med denne:

 

1. Småby med sørlandsidyll – på østlandet! 


Med oss kan Drammen endelig markedsføre seg som en by med skjærgårdsidyll. Svelvik kan bli Drammens kystperle. For det er ett av Svelviks store særpreg – vi er Norges nordligste sørlandsidyll. Vakre, hvite hus ved vannet, nydelige blomstrende hager, badestrender og svaberg, saltvann og strandvolleyballbaner. Hyggelige lokalbutikker og konditori, pub og kafeer i et koselig lite sentrum, med bedre service enn du kunne drømme om. 

I Svelvik lever vi køfritt, og uten lyskryss. Her er stillhet, lite støy, rolig tempo. Vi har én rundkjøring, og den er fin! Her finner du gå- og sykkelavstander til aktiviteter for barn og voksne, samt til sjøen og marka. Våren kommer tidlig, sommeren er lang, og vinteren kommer sent og er kort! Svelvik har ren, frisk og ny luft til enhver tid. Vi bor på ferie. Og ønsker hjertelig velkommen til hytteturister og campinggjester som alltid kommer tilbake. 

Har du fritidsbåt er du raskt ute i Oslofjorden uten å måtte kjøre den lange vide Drammensfjorden først. I Svelvik har du utsikt til vann nesten uansett hvor du bor.2. Strømmen og Verketsøya


Svelvik ligger ved Svelvikstrømmen, Norges nest sterkeste tidevannsstrøm som også har Norges korteste fergestrekning. Her kan du være vitne til de gigantiske skipene manøvrere seg gjennom det smale sundet på vei i sin innseiling til Drammen. 
På andre siden av strømmen har vi Verketsøya, med et av Norges beste kiteområder. Svelvikingene liker å se de atletiske krumspringene når vinden er god! Det er blitt en del av bybildet. 
I Svelvikstrømmen er det uante muligheter for turistnæring og vannsport. Akkurat nå pågår utredning for et tidevannskraftverk. Kanskje blir vi en kraftkommune?


3. Særegne områder og muligheter for utvikling og vekst


Svelvik har 20 kilometer kystlinje med mye potensial og vekstmuligheter, med store muligheter for nytt havneanlegg for regionen på Bokerøya. Vi har en 100 meter lang dypvannskai ved gamle Papirfabrikken. Dette er særegne, flotte områder for utvikling. I en større kommune vil det kanskje med klokskap kunne skapes et fint, maritimt og arkitektonisk område her, med kanaler og båtplasser ved bryggene, p-plasser, butikker i første etasje, leiligheter med sjøutsikt i 2. etasje… Jammen tror jeg ikke det er plass til et lokalbryggeri her også.
Kanskje skulle vi også endelig utnytte at Verketsøya tilhører kommunen ved å bygge en sommer-restaurant her, som lager en link mellom Holmsbu, sommerturistene på Hurum og Drammen, der treffpunktet blir Svelvik.

I Svelvik er det nemlig lite motstand for å skape noe nytt. Også sammen med Drammen.

4. En av landets største frukt- og bærhager

Svelvik er en av landets største frukt- og bærhager. Og den blir bare større. Vi har moderne profesjonelle gårdsbruk med megastore avlinger av frukt og bær. Svelvik har mange unge bønder som satser friskt og som bevarer det vakre kulturlandskapet og fruktblomstringen. Vi har ved siden av Jæren Norges beste dyrkingsjord. Og verdens beste jordbær, da. Her har vi direktesalg og spennende gårdsbutikker, selvplukk og supre nypoteter og lokale delikatesser. Og det kan vi sammen markedsføre oss med.

5. Et tverrkunstnerisk kraftsentrum


Fossekleiva kultursenter og Berger museum er et tverrkunstnerisk kraftsentrum for hele regionen. Det godt bevarte industrisamfunnet huser museum, kultur og galleri, og et levende og utøvende kunstmiljø midt i godt bevart arbeiderhistorie. Runi Langum, Kikki Hovland, Marit Wiklund, Martin Øen, Helle Bingen – og vi kunne ramset opp mange flere – holder til på Berger.

6. En historisk puslespillbit som knytter oss sammen


Vår seilskutehistorie er nært knyttet til Drammen og Drammens historie. Ved en sammenslåing blir Drammens historikk komplett. Drammen har mye seilskutehistorikk, men mye skjedde her i Svelvigen. Drammen Sjømannsforening ble stiftet her, båtene ble i tidligere tider stoppet her vinterstid av isen innover i fjorden, og Svelvik ble etablert som vinterhavn for Drammen. (Kom gjerne i slutten av august og begynnelsen av september for å se Sommermusikalen Den Gode Hensigt, som forteller mye om denne tiden!)

7. Frivillighet og dugnadsånd

Frivillighet og dugnadsånd i Svelvik finner vi på alle områder – innen kunst, kultur, idrett, oppvekst, fritidsaktiviteter. Fotball, håndball, tennis, sykling – store idrettsmiljøer har betydd masse for utrolig mange barn, og det er frivilligheten som bærer det hele. Den Gode Hensigt er en forening som har betydd mye for kultur og bykultur i Svelvik de siste seks årene. I sum – veldrevne og aktive foreninger som SIF, Strømm, Svelvik tennisklubb og Svelvik sykleklubb, gode tilbud innen musikk og teater, det gir sammen med gode skoler et godt oppvekstmiljø for ungene våre. 

Så med oss får Drammen sterke hender og varme hjerter, og folk som ikke er redde for å ta tak og gi av tida si.

8. Friluftsliv

Den er lett tilgjengelig, og vi deler allerede marka, vi to – og tenk så flott det blir å knytte stier og løypenett sammen med Røysjømarka. Både for føtter, sykkel og ski.

Mellom oss ligger vakre Rv 319, en kyststi for bil eller en grønn rute som kan sykles, og den byr alltid på nye opplevelser avhengig av vær og vind.

Og hvis vi slår oss sammen, kan vi markedsføre oss med både bystrender, ferskvann og saltvannsstrender og skjær – i en og samme kommune.

9. Svelvikingene

En skal kanskje passe seg for sjølskryt, men som innflyttet svelviking får jeg lov. Som jeg opplevde da jeg flyttet hit, og som jeg har observert i mine ti år her: 
Her er det lett å mobilisere lokalsamfunnet til innsats. Dugnadsånden, frivilligheten og oppfinnsomheten er eksepsjonelt stor og utholdende. Det er mye kreativitet, lekenhet, uhøytidelighet og humør i befolkningen som gjenspeiler seg i tilbud og aktiviteter. Tersklene er lave mellom folk i verv og stillinger. 
Vi vet at Drammenserne er patrioter på sin hals, og patriotismen er faktisk enda større i Svelvik. Vi elsker stedet vårt – og tillegg liker vi Drammen veldig godt. Vi håper dere liker oss også. 

Vi har modige folkevalgte,stor innbyggermedvirkning og stort engasjement. Vi har stått i stormen sammen. I Svelvik har vi opplevd gode og vellykkede brobyggertiltak sammen med flyktningene våre. Vi har store bedrifter som støtter lokalsamfunnet. Møter du oss på gata får du både et smil og en hilsen. Og vi har lyst opp veien inn til Drammen med de største lysbøyene i landet.

Slagordet ”Oppdag livets goder” beskriver hvordan det er å bo og leve i Svelvik. Her er en liste i listen: 

Du kan avslutte en travel arbeidsdag i sjøkanten, sitte på svabergene og dyppe tærne i fjorden, mens du nyter kveldsmaten i solnedgang med din kjære. Eller kjenne på følelsen av avkobling og glede deg over en prat med naboen.

Du kan la barna leke fritt i trygge og oversiktlige nærmiljø, hvor alle kjenner alle. Ta med de små på oppdagelsesferd i fjæra langs kyststien eller la nakne, små føtter kjenne mykt gress i egen hage og høste et eple fra eget frukttre.

Du kan invitere med deg naboen på fisketur i marka, hvor dere kan nyte stillheten og se fiskeørnen sveve høyt der oppe. Eller ta en tur på fjorden, trekke frisk sjøluft og dra opp fersk makrell til middag.

Du kan kjenne frostrøyken rive i nesa og samtidig høre isen spille Strømmensymfonien, og etterpå gå på konditori og dele varm kakao med din beste venn.

Du kan nyte øyeblikket ved å seile på fjorden, mens du kjenner vinden ruske i håret, eller stå på land og la deg fascinere av atletiske kitere som danser på bølgetoppene.

Du kan starte dagen med et morgenbad i soloppgangen, samle energi og glede deg til dagens gjøremål.

Du kan ta med gjester på kunstutstilling i historiske omgivelser og etterpå nyte en kulinarisk opplevelse.

Du kan bruke dine unike evner og egenskaper og sammen med andre realisere drømmer, skape gylne øyeblikk og gjøre en forskjell.

Du kan invitere venner på grilling og volleyball i strandkanten eller sykle deg en tur på Solbakken for å spille fotball med de andre.

Du kan møte venner på kafé, spise is og høre humla suse blant hvite, små trehus og roseblomstring i sentrum.

Og alt dette deler vi gjerne med dere i Drammen.

————————————————————————————————

Joda. Så er det mye vi ikke har også. Som et strandhotell, et luksusbadeland, et forskningssenter og utdanningssenter for maritim virksomhet, en flytende restaurant ved kaia, båtanløp morgen og ettermiddag til og fra Oslo, kiosk på stranda og flere beachvolleyballbaner og gjestebrygger. 

Men vi har muligheter til alt dette –  virkelig! 

Vi har sentrumsnære tomtearealer,  de fleste ved vannkanten, klare til bruk.
Vi har lokale næringsdrivende på alle områder innen bygg- og anlegg.
Vi har politikere som vil bidra til vekst og utvikling i Svelvik.
Vi har beboere i byen vår som ønsker både folk og ny næring hjertelig velkommen.
Vi har en suveren evne til å stå sammen, når det virkelig gjelder.

Med dette er vi klare til å gå i møte med Drammen.

Konklusjonen vår må være at utover den fine beliggenheten og det store potensialet vi har, er nettopp den kraften som ligger i lokalsamfunnet – lojaliteten, stoltheten og stå-på-viljen blant oss som bor der ­- ­ vår fremste ressurs, som igjen vil skape merverdi for Drammen – såfremt den utnyttes på riktig måte. Så Drammen, dette er hva dere får. Gjør sammen med våre folkevalgte tingene deres riktig, lag mål som stimulerer både Drammen og Svelvik – og dere får verdens beste lokalsamfunn på laget.