Takk og pris for Prøis

Svelvik har ingen rik onkel, men heldigvis har byen et kreativt ektepar med gode hensikter.

Tekst og foto: Gunn Beate Reinton Rulnes, Svelviksposten januar 2012.

– Nei, nå begynner jeg å bli lei av meg sjøl, sukker Christin Grilstad Prøis (46).
– Vi er litt overeksponert nå, eller? spør hun, litt urolig for at hun og ektemann Pål Prøis (48) stikker hodene for langt ut.

Praise the Prøis’, ble det sagt etter teppefall på Dampskipbrygga i høst. Svelvik kan prise seg lykkelig for at det finnes et Prøis-par, som makter å strekke hodene litt lenger ut fra skallet enn mange andre – og oppover.

Her er det ikke grandiose forretningsideer på egne vegner det er snakk om, ei heller et ønske om oppmerksomhet eller Svelvik kommunes kulturpris. Det er rett og slett stolthet over egen by, drivkraft og drømmer satt i system, og bankende dugnadshjerter.
Eller, stryk det siste. Dugnad har Christin og Pål egentlig fått nok av, som firebarnsforeldre.

Vi er ikke glad i dugnad, smiler Pål.

– Dugnad er et belastet ord. Den Gode Hensigt handler mer om å skape møteplasser for folk. Folk kom frivillig, og ble, ivrer Christin.

Tente en gnist i folk
De er knallharde på at alle skal vite at Den Gode Hensigt ikke handler om Pål og Christin.

– På langt nær alle de 200 frivillige var «den typiske ildsjelen», det karakteriserer Den Gode Hensigt. Og vi fikk dårlig samvittighet da vi så hvor dypt folk gikk ned i oppgaven. Folk tok ansvar, leste faglitteratur for å gjøre det ordentlig. Det var en snøball som rulla, sier Christin.

Men først måtte det første snøfnugget falle. Men selv om Christin og Pål tenkte den første tanken, trekker de på skuldrene av det.

– Det skulle da bare ett møte til før den Gode Hensigt var i full drift, sier de beskjedent.
– Men jeg grabbet til meg styreledervervet fordi jeg hadde angst for å miste kontrollen, ler Christin. Pål leder den tekniske biten. Tre måneder etter at ideen ble født, stod Pål og arbeidsgjengen fornøyd foran det nye steinamfiet på Dampskipkaia. Perfekt for en utålmodig mann som liker aksellerasjon. Mange gode ideer og flotte tanker fyller seilene til Svelvik i etterdønningene av byvandringene, bevisstgjøringen og Svelvikspelet.

Pål og Christin er vant til å fylle alle roller selv, men i Den Gode Hensigt er det uvanlig mange som ønsker å dele på arbeidsoppgavene.

– Det er deilig etter mange frilansår, der vi har hatt alt ansvar for manus, kostyme, lyd, lys og musikk, ler de to. Uten å nevne all jobben det var å skrive manus og lage musikk til spelet, etterfulgt av et par måneder uten inntekt.

30 år sammen
Men la oss spole tre tiår tilbake. Til den 17.mai-kvelden da 16 år gamle Christin Grilstad fra Grilstad gård i Svelvik overså det faktum at sandefolk og svelvikinger ikke skulle menge seg. Hun haiket, og fikk skyss av en Sande-gutt hjem.
– Rampete, var jeg!

Så kom Ola (nå 25), Aurora (22), Tuva (18) og Veslemøy (15), et hus på Bergeråsen som ble byttet ut med et hus i vannkanten på Sand, hvor de fremdeles holder hus. Christin utdannet seg til lærer, og de brukte det første studielånet hennes på lydanlegg. Og veien var lagt.

– Fy fader, så mye rart vi har gjort, sier Christin, og kikker bort på Pål – lydmann, klovnen Boboz, Karsten Krutt, produsent, tekniker, heksegrytestøper, lysmann og musiker.

Helgemusiker
– Det er ikke så komplisert egentlig, jeg jobber bare med én ting. Men man må ha flere bein å stå på. Folk gifter seg heldigvis alltid, så det er blitt mye bryllupsspilling, julebord og mange helger på Beitostølen. Christin var gressenke nesten hver helg i mange år. På fem år hadde jeg tre frihelger, sier Pål, som innrømmer at når alle hobbyene er yrket, så sluker det ham innimellom. Det krever overskudd å være ildsjel på det som faktisk er jobb.

Den første spillejobben hadde Pål på Piraten på Holmsbu. Christin var «dooa-dooa-dame». Og Pål fikk fullstendig blackout.

– Det gikk ikke over før første låten var i gang, sier Pål. Siden har han ikke gått i svart. Men Christin har sluttet som kordame.
– Jeg sa opp for fem år siden. Jeg begynte å få tanker som «hva skjer hvis jeg bare går nå». Jeg har aldri likt det. Særlig ikke da jeg stod der høygravid bak synthen, og en eldre mann kom opp til meg med en 50-lapp. «Kjøp noe fint til babyen», sa han.

Heksagon og Boboz
Christin har skrevet hundre «Fra virkeligheten»-historier i ukeblader, og kaller det prostitusjon.
– Men man lærer noe av alt, uansett hvor dumt det er. Det var i det minste en genial måte å lære seg å skrive fort på tastaturet.
Ekteparet har hatt lykkehjulet-underholdning med verdens mest utakknemlige publikum på kjøpesenter. Tanken på disse jobbene gjør at de fylles med takknemlighet hver gang nåtidens frilansjobber virker litt slitsomme.

Alle barna som har gledet seg over fem heksebøker, en operette og alle Heksagon-forestillingene de siste ti årene, kan ifølge Pål takke Svelvik musikkorps som bestilte underholdning til Svelvikdagene. På tross av at de var nervøse og fyllesyke etter bryllup, ble forestillingen basert på den første Heksagon-boka tatt godt i mot av publikum. Siden har Christin og Pål vært Heksagon og Boboz over 1000 ganger. Pluss én gang i jungelen i Amazonas, som deltakere i familieprogrammet Den store reisen.

Sammensveiset familie
– Det var litt god dag mann, økseskaft. Fy søren, de fire ukene var fryktelig lange. Det var natt klokka 18.00, og det var traurig og kjedelig. Vi er vant til mye inntrykk, musikk og trøkk – og så ble vi sittende i stillhet og betrakte. Vi hata regissørene til slutt. Men vi ble aldri sinte på hverandre, og lærte mye om verden og om oss selv. Vi ble styrket som familie etterpå, sier Christin.

Siden den gang har to av fire barn blitt så store at de har flyttet hjemmefra.
– Det er jo vemodig å ikke være storfamilie lenger, men vi vokser jo sammen med dem, sier Christin.
– Jeg syns det er et generøst trekk hos dem, at de flytter hjemmefra, flirer Pål. Men rundt bena hans danser to ganske nye valper fra Spania.

På TV i påsken

Hver sommer er jentene med som pirater på Norsjø ferieland i Telemark, sammen med Madam Muskel og Karsten Krutt. Etter påske kommer fjorårets innsats med i åtte programmer på TV Norge.
– Jeg måtte kjøpe Veslemøy for at hun skulle bli med på den serien. Hun var rasende! Da følte jeg meg som verdens verste mor, smiler Christin til «Vesle» som er innom kjøkkenet. Til sommeren blir det en annen sommerjobb på Norsjø for Veslemøy, mens mamma og pappa fremdeles beholder sin som pirater.

– I år steg vi faktisk i gradene og bodde i campinghytte istedet for campingvogn, sier Pål.

Flere serier i hodet

Bok nummer 18 i serien Livets lenker har forfatter-Christin sendt avgårde. Men det var ikke med lettelse, for da må hun nemlig opprette et dokument som heter 19. I løpet av fire uker skal hun skrive 60.000 ord. Råmanuset blir bearbeidet den påfølgende måneden. Hun har en streng regel om at det hver dag skal klores ned 3000 ord. Inspirasjon kan ikke trylles frem, men heller ikke ventes på når man er seriebokforfatter. Håpet er å gi ut minst 24.

– Å ha en serie som går er nesten som å ha en fast jobb, smiler Christin, som fra før har serien Cornelia på CVen, og mange fler i hodet.

Turné for ekteskapet

Før jul var ekteparet på turné i Nord-Norge som Heksagon og Boboz.
– Vi er veldig glad i å dra på turné. Det har sikkert reddet ekteskapet. Vi har satset på én turné per årstid, helt siden 1993. Da har vi barnevakt, hele ettermiddagen og kvelden fri, og vi går på kino og spiser kinamat, smiler de to.
– Vi har vært på alle kinarestaurantene i landet, påstår Pål.

Ekteparet betegner seg som to rotehoder, der Pål visstnok er verst – og ingen av dem bryr seg så nøye at alt er i vater.

– Vi har ingen kjepphester vi rir. Hvis noe er viktig for den andre, er vi ikke strie. Det viktigste er å ha det trivelig sammen, ikke om det ligger sokker på dogulvet.

Bruk byen!

Selv om spelet er over, er hverken Prøisene eller foreningen ferdig med innsatsen for byen.

– Nå trenger Svelvik flere prosjekter. Flere tomter. Flere folk, sier Pål.

Påls skrekkscenario er at hjørnesteinsbedriftene forsvinner. Svelvik trenger dem, og han mener at det hadde gjort seg med et SPA-hotell og flere arbeidsplasser.
– Og så må vi styrke sentrum, få tilbake småbylivet med små butikker. Litt Øvre Svelvik i sentrum, er Christin og Pål enige om.
– Folk må bli litt flinkere til å bruke byen. Handle lokalt. Gå på konsertene til korpset. Det finnes mange ildsjeler i lag og foreninger i Svelvik, sier Pål, som mener Svelvik har mye å spille på.

Trenger ambassadører
– Det er bare snakk om tid før vi blir oppdaget. I 2050 vil det bo to millioner mennesker i Oslo-regionen – og det er klart det presser seg utover hit, sier Pål.

Han vil gjerne at svelvikingene blir flinke ambassadører for byen sin.

– Skryt litt av Svelvik, og få stoltheten tilbake. Tenk om alle nyinnflyttere kan invitere ti venner på kommunesponset kaffe for å vise frem byen… sier Pål, og blir avbrutt av kona.

– Godt tenkt, Pål, men det har ikke kommunen råd til. Det får sponses av Pål Prøis, smiler Christin.

– Jeg er kanskje litt psyka ned av rådmannen, jeg nå, sier den nyklekte kommunepolitikeren. På få måneder gikk hun fra spel-klapp på skuldra, til å bli kjeftet på som folkevalgt.

– Jeg har møtt min første sinna mann på gata, sier Christin, selverklært konfliktsky og overbevist om at stemmene hun fikk i valget var «trøstestemmer».

Mer inkludering og drømmer

Men livet som lokalpolitiker er spennende og overveldende. Nå bretter hun opp ermene for å være en stemme for Venstre, og for frivillighet og kultur.

– Det er moro både med Den Gode Hensigt og med politikken! Det er fantastisk at man kan få til ting i denne byen, tross alt. Vi er bare nede i en liten dump, sier Christin. Hun mener at byen trenger flere samarbeidsprosjekter, og at folk gjør ting sammen.

–  Det er mye spennende på gang med Kinogården. Det kan bli et veldig fint allbrukshus, sier Christin.

Mange har vært med på Svelviks omdømmebygging, men fremdeles mangler noen tilhørighet.
– Vi lider også under at «alle kjenner alle». Vi trenger mer inkludering, og jeg vil gjerne at byen blir mer fargerik, med flere nasjonaliteter, sier Christin.

– Det er viktig å sette seg oppnåelige mål og svevende drømmer som man kan sutte litt på og hige mot. Det verste er uansett over. Svelvik er på vei opp, sier ildsjelene.

Fakta om Prøis

Christin Grilstad Prøis og Pål Prøis er sist kjent for sin deltakelse i den populære TV-serien SOFA.
Tidligere har de vært med på Den store reisen, og Christin deltok også i serien Forbindelser.

I Svelvik er ekteparet hyllet for Den Gode Hensigt.