Det store butikkløftet

En kronikk av Gøril H. Florvaag – Butikkutvikler.no

«Hvert år før jul pleier det å dukke opp artikler og kronikker i aviser og poster på sosiale medier som oppfordrer til lokal handel. Jeg har selv vært avsender av noen av disse. En post jeg laget, som egnet seg godt i sosiale medier, med et bilde og teksten: «Vil du ha lokale butikker i morgen, husk å bruk dem i dag!» ble i fjor sett av nesten en million mennesker bare på Facebook.

Den litt lengre varianten handler om at man skal støtte mangfoldet av norske butikker og støtte lokale virksomheter som kanskje sliter for å overleve ved å handle lokalt. Denne deles flittig av husflidslag, julemarkeder, småskalaprodusenter og små butikker.

I disse dager har postkassen begynt å fylle seg opp av julekataloger fra de store kjedene. Selv jobber jeg med butikkutvikling for små og mellomstore butikker, og i år har jeg lyst til å iverksette en landsomfattende dugnad i forkant av årets julehandel. Bevisstgjøring av den gjengse forbrukeren står på agendaen. I tillegg har jeg lyst til å hjelpe til å løfte de små butikkene, de lokale butikkene og lokalsamfunnet. Butikkyrket trenger et statusløft.

Jeg har lyst til å invitere deg som forbruker med på en dugnad. Jeg har lyst til å invitere deg som butikkdriver eller butikkansatt med på en dugnad. Et løft. 

Norske butikker trenger et løft. Butikkyrket trenger et løft. Det refereres ofte til det å «sitte i kassa» eller «stå i butikk» som noe negativt. Butikker går konkurs og legges ned over en lav sko – og lokaler står mørke og tomme.

Siden jeg jobber med butikker og butikkdrivere som står utenfor store kjeder, vet jeg hvor tøffe tak det er å stille opp på jobb – hvor du har lange åpningstider, mange oppgaver, små marginer og lav lønn. 

Men jeg vet også om den store gleden som er der ute, hos de mange som stortrives med å møte kunder, veilede om produkter og bidra til levende lokalsamfunn bare ved å møte opp på jobb hver dag. 

Jeg vet om mange forbrukere som ønsker å støtte lokale butikker og gjerne vil erfare gode handleopplevelser. 

Vi drømmer alle om et godt liv. Gode opplevelser i trygge omgivelser. Vi drømmer om varme møter med andre mennesker og påfyll og innskudd på opplevelses- og energikontoen. Vi trives på levende steder, hvor vi treffer på folk som møter oss med et smil. Vi oppsøker steder hvor det er lys i vinduene og andre mennesker vi kan snakke med. Vi drømmer om det nære. Det trygge. Men også om opplevelsene. 

Dugnaden jeg har kalt «det store butikkløftet» er todelt; det er dels et løft, og dels et løfte. Og det går begge veier. 

Det store butikkløftet handler om: 

Butikkene må stille seg bak denne uttalelsen:

Vi som jobber i og med butikk lover å møte deg som kunde med all vår erfaring, kunnskap og begeistring for det vi driver med. Da vil du som kunde få en god opplevelse. Vi som jobber i og med butikk vil stå med rak rygg og stor stolthet over jobben vi gjør. 

Vårt løfte til deg er at vi vil gi deg et lokalt tilbud. Vi vil gi deg gode handleopplevelser. 

Forbrukeren må stille seg bak denne uttalelsen:

Vi som forbrukere lover å handle lokalt og sjekke ut det som tilbys i vårt nærområde. Vårt løfte til deg er at vi anerkjenner jobben du gjør og verdien din butikk tilfører til vårt lokalsamfunn. 

Hvorfor en dugnad? 

Jo, fordi det trengs. Det å snakke høyt om hva slags lokalmiljø vi ønsker å ha, gjenspeiles også av hvordan vi faktisk bruker det. Men det krever en del innsats å få spredt dette budskapet. Det kreves at avisen velger å trykke det, og det krever at forbrukeren blir bevisst sin egen atferd, og oppfordres til å tenke på hvor de velger å legge sine innkjøp. Det å snakke høyt om de valgene vi tar, gjerne ved bruk av emneknaggen #butikkløftet, kan du hjelpe til å løfte, både ditt lokalsamfunn og en yrkesgruppe som trenger litt ekstra drahjelp –  i lag med andre.

Om artikkelforfatteren: 

Gøril H. Florvaag (f. 1975) står bak Butikkutvikler.no. Hun har bred erfaring fra butikkdrift og rådgivning. Hun står også bak gründernettverket Driftige damer i Rogaland. 

LagreLagre