Kunstnere i Svelvik

Kunstnerne i Svelvik har atelier flere steder i kommunen, men svært mange hører hjemme ved Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk som i 1889 ble bygget og drevet av familien Jebsen. Fossekleiva kultursenter og Berger museum er nå et felles satsingsområde for Drammen kommune, Sande kommune og Vestfoldmuseene og skal driftes og utvikles av partene i fellesskap.

Fossekleiva kultursenter og Berger museum ligger på Berger, midt mellom Svelvik og Sande. Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og er interessant både i regional og nasjonal sammenheng. Fossekleiva kultursenter og Berger museum skal være navet i formidling av den unike kulturhistorien og med dette være med å sette kommunene på kartet.

Kontaktinfo:
post@fossekleiva.no
Tlf: 409 17 860

Kikki Hovland

Billedkunstner Kikki Hovland jobber og bor på Berger i Svelvik.
Det er mye sjamanisme i bildene til Hovland, med kraftdyr, referanser til Moder Jord og den organiske planteornamentikken. I motivene finner man også det spirituelle, en drømmeverden og en surrealistisk tendens. I tillegg kommer den mytologiske billedverdenen inn.

Kunstneren har drevet Kunstskolen for barn og ungdom i Svelvik i flere år. Hovland er tildelt Svelvik kommunes kunstner/kultur-stipend to ganger for sine lokale innsats på kulturfronten. Hun har femårig utdannelse innen billedkunst/form, produktdesign og skulptur.

Runi Langum

Runi Langum er en av Norges fremste tegnere. Hun er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og på Beaux Arts I Paris. Hun er innkjøpt av bl.a Nationalgalleriet, Stenersenmuseet og Norsk Kulturråd.

Runi Langum er født og oppvokst i Svelvik, og holder til på Fossekleiva på Berger.

Som motiv er det mennesket som står i sentrum, hun har en særegen og ekspressiv strek med mye kraft og bevegelse i.

Runi Langum donerte i 2010 200 håndkolorerte litografier til Foreningen Den Gode Hensigt, noe som utgjorde en grunnkapital for det dugnadsdrevne Svelvikspillet. Kunstneren tok tak i Svelviks historie og Den Gode Hensigts arbeide for et levende sentrum med gode arrangementer, deriblant det storslagne spillet basert på seilskutebyens historie. Hun kom opp med to ulike trykk i et opplag på 100 hver; Svelvikjakt og Den Gode Hensigt. I 2012 gav hun donerte hun bort 180 litografier til Berger kirkes venner, til inntekt for oppussingen av Berger kirke.

I 2015 utsmykket Langum rundkjøringen i Svelvik.

Bildene hennes henger i gallerier over hele landet. I Svelvik kan du kjøpe bildene hennes på Fossekleiva.

Marit Wiklund

Marit Wiklund er billedhogger og tegner. Hun er født i Trondheim, men bor og arbeider på Fossekleiva kultursenter på Berger.

Wiklund har utført uttrykksfulle portretthoder av bl.a. Kjell Askildsen og Thomas Mürer, ofte i betong, og har hentet motiver blant annet fra arbeidslivet. Har du vært på Aker Brygge har du sett hennes Utferdstrang.

Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier to skulpturer av henne. Av offentlige arbeider har Wiklund blant annet utført en portrettstøtte i bronse av Edvard Grieg, oppført på Grev Wedels plass i Oslo.

Marit Wiklund har i alle år invitert barn fra skolene i Svelvik til sitt atelier, og er en kjær kunstner for kommunen.

Helle Bingen

Helle Bingen har malt mye med akryl de siste årene og prøver å gjenskape akvarellens gjennomskinnelighet ved å male i mange tynne lag på hverandre. Kombinert med mettede lag skaper det spennende dybder i bildene.

Etter hvert har hun funnet tilbake til akvarellmaling på kraftig papir, der hun jobber både kontrollert og intuitivt i samme teknikk.

Helle Bingen er oppvokst i Sande og har levd sitt voksne liv i Svelvik og Berger. Hun har vært en av kunstnerne i Fossekleiva i ti år, og bildene kan kjøpes på galleriet her.

En annen teknikk Helle Bingen bruker er å kombinere fotografi og maleri i samme bilde. Kvinnen har et sterkt fokus i bildene, fra gamle filmstjerner til bibelske skikkelser.

Berit Myrvold

Nærheten til sjøen og fellesskapet med de andre kunstnerne var avgjørende for at Berit Myrvold valgte Fossekleiva kunstsenter for sitt atelier.

Uttrykket til Myrvold er abstrakt, og hun jobber fysisk med hvert enkelt penselstrøk for å få fram sitt særegne uttrykk. Inspirasjonen henter hun fra naturen og særlig fra den ville naturen, med sine krumspring i utforminger og fargespekter. Favorittåstsidene er vår og sommer. Ellers har hun blitt inspirert av arbeidene til Per Kirkeby og Pierre Bonnard.

Hans Martin Øien

Billedhoggeren Hans Martin Øien fra Berger i Svelvik er en postmoderne kunstner.

Hans Martin Øiens skulpturer utgjør et spesielt og høyst originalt bidrag til norsk samtidskunst. Som en av få kunstnere fra sin generasjon er han en skikkelig billedhugger. Selv om han kan støpe gips, smi jern og skjære stein, arbeider han hovedsakelig i tre.

Øien har blant uttallige prosjekter levert en omfattende og imponerende utsmykning av Jåttå Videregående skole i 2010/2011 (bildet)

Mona Birte Wichstad

Mona Birte Wichstad maler olje/akryl på lerret, lag på lag. Det er følsomt, sanselig og energisk. Motivene kan ofte relateres til kropp, menneskesinnet og havet med sine lag og dyp – landskap i kropp og kropp i landskap.

Wichstad jobber også med akt, både croquis og lengre studier av kroppen. Kunstneren ønsker å røre noe i betrakteren.

Mona Birte Wichstad holder til på Ebbestad.  Kunstkort, signerte innrammede trykk av malerier, innrammede croquis og malerier.

Ulf Valde Jensen

Ulf Valde Jensen er maler og grafiker.

– Jeg kan blåse i det estetiske. Prøver stadig å gå lenger. Selv overraskes jeg like mye over mine bilder som betrakterne gjør. Jeg ser ikke verdien i bildene før etter at de er malt, men føler innerst inne i maleprosessen hvordan de blir, sier han til FineArt.no

Ulf Valde Jensen er en av våre fremste grafikere. Hans billedspråk er karakterisert med et surrealistisk, dekorativt formspråk; gjerne med humoristiske eller ironiske undertoner. Valde Jensen er kjent som en av pionerene innen den moderne fargegrafikken i Norge. Han var med på å utløse grafikkbølgen i Norge på slutten av 60- begynnelsen av 70-tallet med tallrike utstillinger og manifestasjoner i flere europeiske land (mer enn 70 separatutstillinger), ikke minst i Paris, hvor han var bosatt fra 1966 til 1980. Av andre høydepunkter i hans karriere kan nevnes hans utforming av Nobelpris-diplomet til Jimmy Carter. I 2005 stilte han ut 52 grafiske verk fra 1984-2004 i en stor mønstring på Henie Onstads Kunstenter, som han selv mente var sitt livs utstilling.

Maud Forsblad

Maud Forsblads glass er laget på den gammeldagse måten, formet på frihånd av 1150 grader varm glassmasse.

Teknikk og verktøy er som de var flere hundre år tilbake. Etter at glassene er blåst og formet ferdige s.k. hyttarbeidet, og tatt ut av avspenningsovnen, lager Maud Forsblad dekoren, et og et glass.

Tidskrevende? Ja.
Spesielle? Vakre? Tynne? Gode å drikke av? Nesten helt like? Ja, så absolutt.
Følelsen av å holde et lite kunstverk når du får det i hånden? Ja, helt klart.

Maud Forsblad dekorerer glassene sine i Fossekleiva, der hun også har et utsalg.

Andreas Nordengen

Andreas Nordengen fra Nesbygda og Berger, er født i 1981. Han er for det meste selvlært, men hadde en veldig lærerik periode med Hans Martin Øien siste året ved Sande VGS.

Nordengen kategoriserer under abstrakt kunst, og finner inspirasjon fra musikk, natur, urbane miljøer og mye selvfølelse.

Nordengen har dekorert spisestedet «Villa Malla» på Filtvet i Hurum, rett over fjorden for Svelvik, som eies av kjendiskokken Sonja Lee.
Stedet ble dekorert med 27 malerier. Året etter dekorerte Nordengen stedet med 13 utemalerier, som i dag henger ute i all slags vær, gode som nye.

Franzisca Aarflot

Franzisca Aarflot er teaterregissør, dramatiker og produsent. I tillegg til at hun arbeider som frilans både nasjonalt og internasjonalt, driver hun sitt eget produksjonsselskap og er leder i Norsk Sceneinstruktørforening.

Bildet er fra forestillingen «Pappas reise ut av tiden», en undringsforestilling for barn.

John Søraune

John Søraune holder til i Fossekleiva. Han er norsk grafiker og billedhugger, elev av Chrix Dahl på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hans akvatint- og streketsninger, hvorav flere i Nasjonalgalleriet i Oslo, har gjerne motiver fra Trøndelag og Nord-Norge og er utført med fin natursans.

Han har også utført metallskulptur med stor uttrykkskraft.

Jurjan Kuil

Jurjan Kuil er født i Nederland, men bor nå på Berger. Han er en spennende kunstner som både jobber med akryl på lerret, foto på aluminium, trykk og foto. Han jobber mye med horisonter, landskap og natur.

Ingrid Rauer

Keramiker Ingrid Rauer kom til Fossekleiva allerede i 1998. Rauer lager brukskunst og dekorasjonsgjenstander.

Inger Dillan Antonsen

Inger Dillan Antonsen flyttet til Svelvik i 2015. Utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo.

Hun hadde sin første utstilling i Tromsø i 1977 og har siden fortsatt å stille ut flere steder i Norge, Finland, USA, Tyskland, Italia, og England.  

Ingers kunst er abstrakte impresjonistiske malerier, med fokus på lyriske abstraksjoner og unike farge komposisjoner.  Hun er inspirert av musikk og dans og det kosmiske univers hvor farger og bevegelse danser til sammen.

Tommy Berge

«Jeg jobber i leire og skaper min egen verden. Jeg utforsker leiretyper, glasurer og oksyder. Mange av arbeidene mine er rakubrente. I raku blir arbeidene varmet opp med ild, så lagt i spon for å få fram de flotte rakufargene i glasuren og den matte sorte eller grå overflaten der det ikke er lagt på glasur. Deretter blir arbeidene avkjølt og vasket i vann for å fjerne sot. Rakuteknikken bruker jeg for å få fram den ønskede energien i arbeidene mine. Det er en magisk forvandling som skjer, som en fødsel under prosessen. Dette harmonerer godt med det kunstneriske uttrykket mitt som ofte begveger seg mot det eventyrlige og magiske.»