Strender i Svelvik

Hagasand

Hagasand er utenfor Svelviks kommunegrenser, men ligger i kort kjøreavstand for mange svelvikinger. Med sin sørøstvendte plassering, er dette antageligvis den største stranda i rimelig nærhet til Svelvik. Om du liker at mye sand og lang strand, er dette stedet for deg. Barna synes det er stas med en rennende bekk eller to som sildrer over stranden på nordsiden. Perfekt for grilling og familieutflukter – også om vår og høst. Utsikten mot Horten og fjordgapet er et skue for livsnytere.

Hagasand på kartet her

Sandviken

Sandviken er en sydenliknende perle. Sørvendt og i ly fra nordavind, byr den på god plass for badegjestene med sand av beste kvalitet. Perfekt for alle som liker å brette ut et stort teppe på mykt underlag, og la solen slikke lengtende vinterhud. Det er også mulig å hoppe fra nyoppusset bryggeanlegg. Stranden er hverken langgrunn eller brådyp. Barna kan kose seg i vannet nær land, mens eldre «barn» kan finne dybde nok til å svømme litt lenger ute. Her er det også nydelig å fiske krabber, og kjekt å legge til med båt på brygga. På midten av stranden deles stranden av en grunn bekk – et eldorado for ungene å leke ved.

Parkeringsplass: Ja, men noe begrenset på de beste dagene
Toalett: Ja. Ta gjerne med våtservietter og eget dopapir.

Sandviken på kartet her

Leinastranda

Leina stranda er ei perle som ligger og venter på badegjester som liker å gå en liten tur for å finne seg en flott strand uten for mange gjester. Du kan gå kyststien fra Sandviken, over svabergene og gjennom skogen, eller du kan ta en rute fra Bergerbukta i noe delvis ulendt terreng, men som en del av kyststien. Leinastranda tilbyr god plass og et herlig skue utover munningen av Drammensfjorden og inn mot Oslofjorden der Mølen ligger. Med furuskogen i ryggen er man på lang avstand fra trafikk og stress. En strand for lokale kjennere. Parker på Berger og gå kyststien sørover fra Berger.

Leinastranda på kartet her

Bergerbukta

Bergerbukta er en stor bukt med stor grunne. På sørsiden finner du Blindsand, og nordsiden er stikkern. Innerst i bukta er det lang sandstrand. Idylliske Berger er verdt en tur alene, og her har du flere valg i kort gangeavstand; Leina, Blindsand, Stikkern og Ulvika

Bergerbukta på kartet her

Blindsand

Blindssand er en sandstrand og gresslette som dekker sørdelen av Bergerbukta. Fra stranda har man en herlig utsikt mot bebyggelsen rundt idylliske Bergerbukta. Kun 100 meter kyststi skiller Blindsand fra Leinastranda. Det er langgrundt, og stedet er flott for barnefamilier med små barn. Om du vil at sommerdagene skal vare litt ekstra lenge, vil kveldssolen skinne tålmodig før den går ned over marka et sted.

Blindsand på kartet her

Stikkern

Stikkern ligger på nordsiden i Bergerbukta. Her er svaberg nok tilmange. Barn og «store barn» kan leke og plaske i vannet med baller og flytemadrasser, mens andre trives med en bok under en parasoll. Parker bilen på den lille parkeringsplassen langs Bryggeveien. Toalett finnes i skogbrynet.

Stikkern på kartet her

Ulvika

Ulvika er en rullestenstrand som ligger øst for Bergeråsen. Stranda er lite besøkt så her kan man nyte ro og stillhet. Det er sterk havstrøm nær stranda, slik at som badestrand egner dette seg best for ungdom og voksne. Mange benytter fjellutspringet som fiskeplass. Det er huskestativ på stranda, benker og bord og søplekasser. For å komme til Ulvika må du gå et stykke. Det går skogsbilvei fra nedre del av Bergeråsen og til stranda, eller man kan følge Kyststien. Ulvika ligger mellom Sand og Berger.

Ulvika på kartet her

Sandstranda

Den langstrakte Sandsstranda er super for småbarnsfamiler. Det er langgrunt så de små kan riktig boltre seg på grunna. For de litt større er det brygge og flåte å bade fra. Dra ikke til Sandsstranda uten klesklype, snor og bøtte, for her er det et eldorado for krabbefiske. For å komme til Sandsstranda kjører man ned Sandsveien. Fellesparkering midt i bakken på gresslette, og ca 200 meter å gå ned til vannet.

Har du et fint bilde av denne stranda, og vil dele med oss? Send den gjerne på mail til post@svelvikportalen.no

Krok

Krok kalles av de som har hytte her for »Drammensfjordens perle» med fantastisk utsikt til Holmsbu og Rødtangen mot øst, et fargeteppe av epleblomster mot vest, den vide fjorden med sine øyer mot sør og Grunnane Naturreservat med sine 300 fuglearter mot nord.

Svaberg og gode bademuligheter.

Knemstranda (Bokerøya/Grunnane)

Helt nord i Grunnane Naturreservat ligger Knemstranda. Her er det et par bord med tilhørende benker. Gress under teppet når du soler deg, og siv i alle andre retninger. Fantastisk sted for små, med en veldig langgrunn strand. Fin sand- og leirebunn. Vi lar Linda Olsens minner fortelle resten:

Bokerøya… Sykkelen i full fart ned fra Ebbestad og bortover Skjønheim. Lett ryggsekk med saft og kjeks. Rød badeball. Barbeint med strå som småstakk mellom tærne. Stoort badehåndkle kastet hurtig ned bak en sivtust og deretter fullt firsprang utover den langrunne stranda med påfølgende bråstopp ved mollabakken. Vinden som rusker i saltvannsvått hår. Latter. Moro. Unger, familier, gamle damer med svære solhatter. Klissete solkrem og sola som varmer så himmelsk godt. Gode sommerminner fra en av Svelviks beste strender. Tekst: Linda Olsen

Knemstranda på kartet her

Homannsberget

Homannsberget camping har en flott strandsone med opparbeidet gress med lekestativ. En langgrunn strand egner seg til leking i vannet. Campingen tilbyr også minigolf, beachvolleyballbane og et koselig spisested. Sommerstid selger de også søte jordbær oppe ved riksveien. Om det skulle være en strandfavoritt i lunsjkurven for deg og.

Homannsberget på kartet her

Trulsestranda

Trulser`n er en familievennlig strand om man har små barn som liker å vasse og leke i strandkanten. Det er veldig langgrundt, og man kan nesten vasse helt ut i skipsleia om man vil. Inne på land ligger et behagelig teppe av gress for de som vil solbade mens barna leker. Det er satt ut benker med bord slik at man nyte strandlivet mens man spiser, og et steinkast unna er det et portabelt toalett.

En familie på Grunden sa, «Vi spiser frokost her tre ganger i uken. Det er en perfekt start på dagen».

Trulsestranda på kartet her

Batteriøya

På nordsiden av tusenårsstedet Batteriøya er det en fager gressslette helt inntil vannkanten. Tar du av deg slippersene og vasser litt vil du likevel kjenne sand under føttene. Perfekt for foreldre som kan ta seg en pust i bakken mens poden plasker i vannkanten. Her er det svært idyllisk, men hold et godt øye med de minste, du skal ikke vasse mange meterne ut, før det er dypt nok for båttrafikk. Brygga skjermer likevel fint for badegjestene på denne vesle stranda.

Batteriøya tilbyr også mye mer. Det er mer enn ti store bord med benker, tønnegriller, boccabane og buede stier i parkterreng. På sydspissen av øya kan man også finne et par strender, men med noe mer grovkalibret underlag. Ta også en kikk på Svelvigen sjøbatteri fra Napoleonskrigens tid.

Stranda på Batteriøya finner du her

Verksøya

Tar du ferja over til Verksøya, er du nærmest sikret en strandplass. Hele østsiden av øya er en lang sandstrand. På sørenden av øya kan man spille beachvolleyball, (selv om banekvaliteteten er bedre på Tangen Fjordpark, Homannsberget og ved ungdomsskolen) og det finnes lekestativ i den lille skogen innenfor stranda.

Kanalen som kommer fra Svelvikstrømmen (i forkant av bildet) kan være en opplevelse å svømme i når vannet flommer ut av fjorden. La deg drive med strømmen og se hvordan meterne tilbakelegges mens du farer langs strandlinjen. Svelvik kommune er grunneier på Verksøya, men den faller under Buskerud fylke og Hurum kommune.

Verksøya på kartet her

Skjæra

Skjæra i Øvre Svelvik er, i følge en nettundersøkelse Svelviksposten har gjort, Svelviks mest populære badeplass. Her har naturen slipt de myke svabergene til naturlige solsenger. Det er mulig å både hoppe og stupe ute ved det gamle fyret, men man kan også finne plasser der man tar en litt roligere innfallsvinkel til det våte element, for eksempel ved badetrappa.

Skjæra tiltrekker seg badegjester i alle aldre, og du trenger ikke lete lenge før du finner din egen lille magiske plass til deg og vennegjengen. Utsikten inn mot land er det lekreste Svelvik har å by på med de gamle hvite trehusene som ligger tett sammen ved vannkanten.

Skjæra på kartet her

Rørvik

Nord for Villa Rørvik, nedenfor busstoppet, kan man finne mange deilige svaberg, og jammen er det ikke en bitteliten sandstrand der også. For den som liker følelsen av sand mellom tærne, eller trenger noe mykt å ligge på når solen steker. Kommer du først til denne stranden er den din slik vi tolker intimsfærer her på Svelvikportalen.

Den lille stranda på kartet her

Perler langs riksveien

Helt i fra Øvre Svelvik til Havnevik i Nesbygda, snor riksveien seg langs fjorden. Der finner du mange parkeringslommer med benker og bord, egnet til et lite stopp med sykkelen eller bilen. Du kan finne ly av trekynger og berg, og finne en strandsone eller svaberg helt for deg selv. Ta deg en liten dukkert, eller spis lunsj med familien mens dere ser på båtlivet. Om ikke du vil prøve lykken med fiskestanga.

Sjekk en rasteplass på kartet her

Hella

Etter en kamp eller trening på Hellabanen har det alltid vært populært å ta seg en tur ned til fjorden for å kjøle seg ned. Denne stranda ligger «straka vegen» ved siden av «Havnevik Småbåthavn». Vær oppmerksom på at det er bom ned hit, så om du vil bade her, må du parkere på den andre siden av riksveien.

Stranda på Hella på kartet her

Sandtangen

Mange Nesbyginger mener dette er Nesbygdas beste badeplass og før Fjordparken ble anlagt, var det kanskje denne stranda som trakk flest badenymfer. Hit kommer familier med pledd og picnickurver med franske vafler i. På kveldstid har Sandtangen vært vitne til mange ungdomsforelsker. Stranda har fin bunn og er hverken langgrunn eller brådyp. Dette gjør den egnet for bading for liten og stor.Sandtangen er også et yndet sted for vindsurfing, og på dager med «riktig» vind kan fjorden være full av surfere. Sandtangen er visstnok en av de beste plassene å surfe i Drammensfjorden.

For den interesserte: Sandtangen var mye større før, hva som har skjedd kan du lese om i en av Nesbygda historielags bygdevandringer, «Sandtangen til Fyret».

Sandtangen på kartet her

Tangen Fjordpark

Tangen fjordpark (åpnet 1996) er veldig lett tilgjengelig da den ligger et halvt steinkast fra riksveien (rv319). Store opparbeidede gressvoller og anlagte buskplanter skaper likevel en idyllisk ramme, fri fra trafikk, kjas og mas. Fjordparken har en flott sandstrand på nordsiden, en stor gresslette som blir brukt til både lek, soling og grilling. Utenfor mollabakken er det for ankret en badeflåte for de svømmedyktige.

Fjordparken er populær for sin strandvolleyballbane. Stor parkeringsplass og romslige søppeldunker trekker ikke ned inntrykket. En populær strand med god plass, med muligheter til å spille og leke for den som synes det blir for mye å slikke sol i timesvis. 50 meter nord åpenbarer det seg en liten halvmåneformet strand; Magasinodden. den er innlemmet som en del av Fjordparken.

Tangen fjordpark på kartet her

Grønlia/Syversvollen

Dette er en liten hemmelighet. Rett nord for gamle Syvertsvolden (du ser den i bakgrunnen) ligger en liten sandstrand kun 30 meter fra busstoppet på Grønlia. Ofte er det ledig på denne stranda. Kanskje kjekt om du ønsker å styre unna de største folkemengdene på de varmeste dagene. Det er en østvendt strand med noe busktrær i ryggen, så du kan ikke forvente å bli brun av kveldssola.

Romatisk date her kanskje?

Stranda ved Syvertsvolden på kartet her

Svabergene ved Nesbygda kirke

Rett ved Nesbygda kirke ligger noen svaberg og hviler. En Nesbygding med erfaring fortalte at hun og vennene ofte badet her. De kalte plassen «Bedehusstranda», men i ettertid som gudshuset er blitt oppgradert til kirke, er kanskje kallenavnet noe misvisende. En fin liten krakk har vært heldig med sin idylliske plassering rett over svabergene. Velsignet være dem som tar seg en dukkert her.

Badeplassen på kartet her

Tjern i skogen

I marka finnes det mange vann og utallige badeplasser for deg som liker å kombinere en skogtur med et forfriskende ferskvannsbad. Mellom Kulpen og «Dammane» nord i Nesbygda, til Suluvann i Sande med oppkjøring fra Selvik. Her finner du et oversiktskart over ferskvannene i marka. (egentlig et skiløypekart)

NB. Ebbestadvannet er reservedrikkevannskilde, og bading er forbudt.

Svelvikportalen har ambisjon om å presentere gode badesteder i marka, og trenger hjelp av lokalkjente som kan fortelle om gode badeplasser: post@svelvikportalen.no

Bøljan blå

Har du tilgang til båt, er det helt nydelig å bade i Dramstadbukta, rett over skipsleia fra Svelvik Marina. Her er det strålende å ligge i le for sønnavinden, og et eldorado for de som liker vannski og tube. Ankre opp, bad fra båten, ta middagen på dekk!