Svelvik museum
Den autentiske Forsberg-butikken
I museet er deler av den gamle Forsberg-butikken utstilt. Butikken ble drevet fra 1882 til 1957. Siden 1957 har butikken vært låst og urørt med varer i hyllene, og butikken framtrer som et tidstypisk butikkmiljø fra 50-tallet. Her har vi også utstilt en samling gjenstander fra gamle Svelvik Apotek.
Brannhistorie
Museet har to gamle brannvogner fra 1800, og Svelviks gamle brannbil, en Opel Blitz fra 1941.
Svelviks sjøfartshistorie
I sjøfartsavdelingen kan du oppleve seilskutetida i form av gjenstander fra skipperlugar, losflagg, skutemodeller, navigasjonsutstyr, skipskister og verktøy. Det er også innredet en skipperstue med en rekke skutebilder.
Elias Kræmmers værelse
I Elias Kræmmers værelse finnes skrivebord, skriveredskaper og bøker etter forretningsmannen og forfatteren Anton B. Nilsen (1855-1936), alias Elias Kræmmer.
Husflid fra flere tidsepoker
I museets husflidsrom er det samlet vevstol, rokker, mangletre, strykejern, linhekler og diverse håndarbeid. Museet stiller også ut husgeråd og kjøkkenutstyr fra mange tidsepoker. Det gamle blåmalte kjøkkenet vekker nok mange minner hos mange.
Eksterne utstillinger
Svelvik Museum har også eksterne utstillinger. Museets samling fra den gamle kirken er utstilt i et lite «museumskapell» i Svelvik kirke. Museet eier også Svelvik Sparebanks første bankhvelv, som nå står utstilt ved inngangen til kommunestyresalen.
Tlf: 97102529 eller 33773911
Epost: svelvik.museum@gmail.com
Medlemsskap: Ta kontakt på museet, eller send en epost. Enkeltmedlemsskap og familiemedlemsskap.
Drift
Svelvik Museum drives av Svelvik Museumsforening som ble stiftet i 1937. Museumsbygningen er dels bygget på 1700-tallet, og dels på 1800-tallet. Den ble i 1840 ombygget til en toetasjes bygning for skole, og det ble også oppført et uthus til skolen. Dette ble revet i 1948. Museumsbygningen ble brukt til fattighus og gamlehjem fra 1851, og ble siden benyttet av sosialevesenet fram til 1936. I 1937 flyttet Svelvik museum inn i lokalene.
Kilde: Svelvik museum og Nord-Jarlsbergmuseene